SE
SE
CasaLasDunas
CasaLasDunas

Costa Calida (spanska för varm kust)ligger söder om Costa Blanca och norr om Costa Almeria, i regionen Murcia. Den viktigaste staden är Cartagena som också har regionens viktigaste hamn.

Spaniens varma kust..

Stränder
Costa Cálidas stränder kan delas in i två kategorier. Den östra sidan består till största delen av långa stränder medan du på södra sidan hittar klippformationerna. Stränderna vid Mar Menor, världens största innanhav med en bara 6 m bred öppning ut till Medelhavet, är härliga sandstränder utan något tidvatten, stora vågor eller strömmar. Det är så långgrunt att du 50 meter ut bara har ett djup på 1 – 1,5 meter, vilket är ytterligare en anledning till varför Mar Menor är perfekt för barn, äldre och handikappade semesterfirare. Under den hektiska högsäsongen har stränderna badvakter och det finns utrustning tillgänglig för besökare med rörelsehandikapp så de kan njuta av det underbara vattnet.

Vatten
Costa Cálida är, i Spanska termer, ett speciellt fenomen. En plats där badare kan välja mellan Medelhavets Azurblå vatten eller det kristallklara vattnet i Mar Menor. Mar Menor utbreder sig över 170 km2. Medeltemperaturen i vattnet är alltid 4-5 grader högre än i Medelhavet och har ett maxdjup på 7 meter. Mar Menor är därför perfekt för ett antal vattensporter.

Sevärdheter
Cartagena grundades tredje århundradet f.Kr. av Hasdrubal. Under denna period byggdes fem fästningar på bergen som omger staden. 4 av dessa fästningar har renoverats medan en är kvar i orörd skick. En av Spaniens äldsta byggnader, en amfiteater i Cartagena, upptäcktes 1987. I centrum av staden ligger den magnifika Plaza Espana, en park belägen i en stor rondell.
I staden Murcia hittar du Trapería, en historisk gata som leder till katedralen, en katedral det tog nästan 500 år att bygga. Universitetet i Murcia är ett historiskt kloster med marmorpelare. Alldeles intill Murcia är Sanctuary de la Fuensanta, en fristad omgiven av citronträd. För att hitta ostörda vikar och stränder skall du åka mot Mazarrón, en hamnstad med frodande ekonomi tack vara sina mineralrika bergsområden. Många av vikarna har rullstensstränder vilket ger ett kristallklart vatten, idealisk för snorkling eller dykning. Totalt längs hela kusten av Costa Cálida ligger 90 skeppsvrak, varav de flesta utanför kusten av Cartagena.

Unika Costa Cálida
Här finns den största marknaden av begagnade bostäder i Europa. Eftersom denna del av Spanien ännu inte exploaterats så hårt av turismen. Här är även bostadspriserna lägre än på de andra Costas. Förutom bostadspriserna är även priserna på kaféer och restauranger lägre här än på de mer kända Costas. Det finns också ett förbud mot att bygga höghus i hela kustregionen med undantag av La Manga, en tunn landremsa som skiljer Mar Menor från Medelhavet. För dem som älskar golf är Murcia ett paradis med 13 golfbanor.

Fester
Det bör klargöras att spanjorer älskar att festa. Det finns många små festivaler under året, men höjdpunkten ligger under sommaren. En tradition i spanska festligheter är att de alltid avslutas med ett fyrverkeri show. Den största regionala festivalen är Carthagineses y Romanos festen i Cartagena, som varje år går av stapeln de sista två veckorna i september. Under dessa två veckor döps staden om till Carthago. Varje kväll paraderar tusentals Caragenabor i romerska kläder genom staden.

Service
I varje stad och by vill du upptäcka att det finns ett basutbud. Det finns alltid en livsmedelsaffär, bar, restaurang och ett apotek i närheten. De största köpcentrumen i regionen ligger i Cartagena, Mazarrón och San Javier.

Tidsskillnad
Ingen tidsskillnad mot Sverige.

Språk
Det officiella språket är spanska. Du kan dock nästan överallt göra dig förstådd med engelska och / eller tyska.
Gränsformaliteterna, ett giltigt pass eller identitetskort.

Temperatur
Medeltemperaturen på vintern är ca 16 ° C. Under våren och hösten ligger den på runt 20 ° C. medan den på sommaren, är omkring 31 ° C.