SE
SE
CasaLasDunas
CasaLasDunas

I regionen Murcia hålls mer än 100  fester under ett år. Dessutom har varje by sin egen veckomarknad (ibland flera), där det finns mängder med stånd som säljer ett brett utbud av varor såsom frukt, grönsaker, kläder, mat, leksaker och mycket mer. Följande festivaler är bara ett urval av det totala utbudet av festivaler och fester. Det spelar ingen roll när du unnar dig en resa till södra Spanien, uttråkad du kommer aldrig vara!

En överblick över fester och firanden...

Trekonungarna
I Spanien finns inte jultomten. Däremot firar spanjorerna Los Reyes Magos (De tre kungarna). Denna högtid firas den 6 januari. Denna ritual firas i varje by och stad. I vissa städer kommer de på flottar, i andra städer deltar även kameler i paraden, eftersom historien är att de tre kungarna kom på dessa djur till Betlehem. De delar ut godis och även leksaker till barnen. I spanien firas Los Reyes magos som vi firar julafton i Skandinavien.

La Romería de San Blas – Santiago de la Ribera
La Romería de San Blas är en årlig återkommande festival i Santiago de la Ribera, en by nära San Javier. Denna fest har sitt ursprung i 16-talet, när Trinitariska munkar visade sin hängivenhet till San Blas. Idag börjar festivalen med en marknad i San Blas, följt av en stor picknick i parken där paella serveras till alla deltagare. En rolig dag!

Carnaval – Cartagena
Carnevaler firas över hela världen på ungefär samma tidpunkt.  Under festivalveckan, dekoreras staden med färger, musik och belysning. Det finns flera spel för de mest originella kostym. Denna festival är ett måste för alla som älskar karneval.

Påsken – Samana Santa
Över hela Spanien firas påsken, men firandet i Murcia är av stort kulturellt intresse. Festligheterna börjar på palmsöndagen och avslutas påskdagen med en sprudlande fest. Varje dag med en procession (högtidlig religiös procession). I denna procession gå troende i färgade kläder i långa parader med ‘Pasos’ (helgonskulpturer), enorma misthorn, krucifix och grupper med trumslagare. Över allt säljs godis på gatan, men det är i strid med den verkliga innebörden av högtiden, godis ska ges bort snarare än säljas. För många spanjorer, Semana Santa, är höjdpunkten på året, så för turister helt värt ett besök.

Semana de la Huerta y el Mar – Los Alcázares
I veckan för jordbruk och fiske berättas historien om byn Los Alcazares. Varje dag finns det parader och fyrverkerier runt i hela byn.

Under denna vecka i Los Alcazares är parken gjort om till en gata med lokala restauranger. De som äter på dessa restauranger kommer bli glatt överraskad av notan.  Allt erbjuds till självkostnadspris. En härlig blandning av lokala specialiteter.

Feria de Septiembre – Murcia
Denna 16-dagars festival är faktiskt ett hopkok av olika delar. Den internationella folklore festivalen hålls under denna period, tillsammans med festligheterna i gastronomi och vinkultur i regionen. Under denna festival talar vi om fyrverkerier, parader, teater föreställningar, musik, med stor värme och gemenskap på gatorna.

Cartagenerna och Romerna – Cartagena
Under denna 10-dagars festival blir Cartagena omdöpt till Carthago , som det kallas i 223 f kr. Starten på festivalen börjar med landstigning av romarna i hamnen. Senare utkämpas strider mellan de två parterna, vilket härrör från det andra puniska kriget. Det finns föreställningar där du ser gladiatorer, en romersk cirkus med vilda djur, och åter beskådar det stora slaget i stadens centrum. Det är som att göra en resa 2200 år tillbaka i tiden.

En mycket imponerande kopia av vad som hände med staden Cartagena under det romerska styret. Festivalen avslutas med en parad av alla deltagande Romarna och Cartagerna, och avslutas med en stor fest och stora fyrverkeri.