SE
SE
CasaLasDunas
CasaLasDunas

Spansk matkultur

Mat i Spanien är annorlunda än i Sverige …. Så här kommer några tips för att njuta av den Spanska maten och matkulturen.

En av de första sakerna du lägger märke under en resa till Spanien är deras matkultur. Lunch (el almuerzo, ibland kallad la comida) äts mellan 14:00 till 15:00. Middagen (la cena) brukar ätas mellan 21:30 till 23:00. I vissa områden, till exempel. Madrid börjar man redan 20:30. Men de flesta spanjorer äter mycket sent, särskilt när de äter ute. Om du går in på en restaurang  20:30, är det stor chans att du sitter ensam och att det börjar bli fullt när du är klar med din måltid.

Lunchen dagens stora måltid

Dessutom är storleken på måltiderna annorlunda än i Sverige. Lunch (almuerzo) är mycket mer än “cena”. Lunchen består nämligen av förrätt, huvudrätt och dessert, medan kvällsmåltiden vanligtvis är mycket enklare, t.ex. en omelett och en sallad, en smörgås, tapas, eller liknande smårätter. Restaurangerna erbjuder ofta på en prisvärd “-menyn del dia” (dagens) för mellan 10 och 15 euro där du får förrätt, varmrätt och dessert eller kaffe.

Kött och fisk men inte grönsaker

Spanjorerna äter fisk / kött och grönsaker separat. Bli inte förvånad om du t.ex. beställer en biff och denna kommer ensam. Du kan få några blad av sallad som en garnering, men det är allt. Jag frågar alltid för säkerhets skull, ¿Como se sirve el / la (namnet på maträtten)? = Hur serveras (….)? En annan möjlighet är, ¿El / la lleva guarnicion (namnet på maträtten)? = Vad serveras till (….)? Ytterligare en möjlighet är: ¿Como se sirve el / la (namnet på maträtten)? Sista frågan är ganska omfattande, det betyder: Hur serveras maträtten (med vilka tillbehör), men också om det t ex. serveras varmt eller kallt.

På menyn hittar du sallader, grönsaker och liknande oftast som förrätter. Vill du ha sallad bredvid, kan du ändå fråga: ¿Me / nos sirve la ensalada junto con el segundo plato, por favor? Me = singular. Nos = plural, när man pratar för flera personer.

Pan, vino och “Sobremesa”

Oh, ja … .som tre tillhör. Det är helt normalt att dricka vin till maten, även under dagen (dvs vid lunch). I Spanien äter man i lugn och ro och sitter ofta länge vid matbordet. De njuter fullt av “Sobremesa” = dröja kvar. så ta det lugnt och sitt kvar efter att ha ätit,  det är helt normalt och ingen ifrågasätter det.

I Spanien dricker man inte vin eller kaffe efter desserten. Men du kan beställa en dessert vin, till exempel en”Muscatel” .

* Moscatel (Muscat =) är ett kraftfullt, sött vin från södra Spanien, lämplig som aperitif eller som dessert. Vinet består av 100% Moscatel de Alejandría druvor som torkas i solen efter de plockats. De soltorkade druvorna används sedan för att göra vin. Detta vin är kraftfullt och rikt på dofter. Muscatel viner passar perfekt till ost, frukt, pasta och sötsaker som kakor och glass.

Slutligen några tips

Spanjorerna älskar kaffe. Café con leche är inget kaffe med mjölk, men en hel del mjölk med lite kaffe (en latte altså). Cafe Solo är espresso utan mjölk. Vad som är riktigt gott är ett café cortado, en kopp starkt kaffe (espresso), till vilken tillsätts en liten mängd mjölk. Dricks ofta för att minska den sura smaken av vissa sorter av kaffe. I södra Spanien, är det brukligt att servera kaffe cortado i ett glas. Var försiktig, eftersom det lilla glaset blir mycket varmt. Tycker man inte om starkt kaffe skall du be om café americano. A “Carajillo” är starkt kaffe med en skvätt alkohol, till exempel likör eller konjak.

Översikt bostäder