SE
SE
CasaLasDunas
CasaLasDunas

Det finns många ställen och platser som verkligen är värda att ta sig tid att besöka. Bara en dag ut till stranden? Costa Blanca har mycket att erbjuda och det finns olika utflykter. På vattenskotern, till djurparken eller safari, det finns något för alla att göra.

 

Tabarca

Tabarca består av två öar som hänger ihop och har utvecklats till en av attraktionerna i provinsen. Ön ligger 11 kilometer utanför staden Alicante och hör också till denna. Den innehåller ett skyddat marint reservat, där man kan hitta den största mångfalden av marint liv i hela provinsen. Det finns flera vackra dykplatser. Du kan åka hit från såväl Alicante som Torrevieja med en båt med fönster i botten  så att du kan se det underbara undervattenslivet i Medelhavet. Resan tar cirka 40 minuter varefter du kan tillbringa hela dagen på ön och utforska den i lugn och ro. På eftermiddagen återvänder du till hamnen där du hämtas upp av båten och återvänder till fastlandet.

Buscot

I Buscot finns en  vacker grotta som du kan besöka. Du måste räkna med en timmes bilfärd men det är en resa som är en utflykt i sig.

Elche

Staden är av iberiskt ursprung och hette under grekerna Helice och under romerna Colonia Julia Augusta Ilici. Staden präglas av den långa moriska dominansen. Nu ger Elche med sina smala gator och gränder, de vita husen med platta tak ett afrikansk intryck. I mitten av 13-talet erövrade Ferdinand III av Kastilien staden för det kristna Spanien. Från 1296 tillhörde staden Konungariket Valencia. Elche är i dag mest känd för tre saker, sin palmskog, den medeltida mysteriespel och Kvinnan från Elche.

Palmskogen: På tre sidor är staden omgiven av den största palmskogen i Europa med cirka 170 000 dadelpalmer. Flera av dessa är mer än 200 år gamla och når en höjd på 40 meter. Varje år köper hela Spanien sina palmblad inför palmsöndagen från Elche. Planteringen av palmskogen går förmodligen tillbaka till Catagenerna, men tog fart under den moriska perioden då Afrikas söner i palmen såg en del av sitt hemland. I Huerto del Cura, en del av skogen, finns en ovanligt vacker palm, Palmera del Cura, även kallad Palmera Imperial, vars stam delar sig i sju armar.

Mysteriet i Elche: Detta medeltida mysteriespel iscensätts årligen den 14 och 15 augusti i Santa Maria kyrkan. Det skildrar Maria, döden och himlafärden. Endast män sjunger och spelar och det hela sker i det gamla katalanska språket. Förutom Maria också förekomma apostlar, änglar, helgon, judar och den heliga Treenigheten. Elche mysteriespel skall ha varit förebild för många senare italienska operor.

Kvinnan i Elche: Kalksten byst av en kvinna som fortfarande bär spår av färg, hittades i 1897 i La Alcudia, som ligger 2 km söder om Elche och gjorde namnet på staden känd runt om i världen. Detta konstverk från tredje till fjärde århundradet före kristus hör till den iberiska-grekiska kulturen och finns nu i arkeologiska museet i Madrid. I arkeologiska museet i Elche finns en kopia av bysten.

Les Fonts

Les Fonts är en mycket vacker plats där ett vattenfall rinner från en naturlig källa. Det är absolut värt att ta en dag här. Det finns flera ställen där man kan dyka i det klara och mycket kalla vatten. Detta ger verkligen en härlig svalka på sommaren. För dem som föredrar ett annat sätt svalna, finns även en restaurang där du från terrassen har utsikt över ett av fallen. På utsidan finns flera bodar där du kan köpa souvenirer.

Grotthusen
På Costa Blanca hittar du här och där grott hus. De är ofta dolda eftersom de är synliga bara från framsidan av huset. Detta är ursprungligen grottor, som genom åren grävts ut rum för rum och används som bostadshus. Du kan besöka grotta hus byn Rojales och få se hur de ser ut på insidan. De används idag av konstnärer, som ställer ut sina produkter. I Rojales följer du skylten “Cuevas”, så hittar du fram.