SE
SE
CasaLasDunas
CasaLasDunas

Costa Blanca är rik på folklore, festivaler och traditioner. Striderna mellan morerna och de kristna är de mest populära teman för festivaler i regionen. Historien om morerna och de kristna, leder oss tillbaka till medeltiden, och de kristnas erövringar av dessa områden.

Alcoy är den staden där firandet börjar, och är också en viktig mötesplats. Under hela sommaren går dessa festivaler av stapeln längs Costa Blanca, där varje vecka en eller flera byer eller städer går helt upp i detta firandet med parader, fyrverkerier och diverse andra fantastiska aktiviteter.

Föruton firandet av morerna och de kristna är Hogueras Alicante också mycket viktigt. Under hela året arbetar konstnärerna på Hogueras med byggandet av stora papp skulpturer som bränns under natten den 24 juni. I dagarna före bränningen, kan du beundra statyerna, där de står runt i staden.

Av stor vikt och med djup religiös betydelse är också påskveckan här. Speciellt i Orihuela och Crevillente. Några dagar före Passions veckan firas här karnevaler, som på senare år har blivit mycket populärt. Särskilt i Alicante, där tusentals människor på lördagen går ut på gatorna för att fira “Sabado Ramblero”.

Kort sagt, festerna en del av det dagliga livet på Costa Blanca. Speciella firanden, populära festiviteter och religiösa högtider firas under hela året runt om i regionen.

Trekonungar
Detta är festen för “Regalos”, presenterna! I första hand är detta barnens fest, eftersom detta är deras “julafton”. Kom ihåg att jultomten inte finns i Spanien och därför inte firas. Trekonungarna “Los Reyes Magos”, som de kallas i Spanien, är de mystiska män från Fjärran Östern (som det berättas för barnen) och som kommer 6 januari i parader till själv de minsta platser. I många städer kommer de med båt och har en mängd “hjälpare” och dansare tillsammans med sig. De färgglatt klädda män på flottar köra runt staden och delar ut tusentals kilo godis. I Alcoy klättrar de även med stegar längs fasaderna för att ge presenter. Hemma får barnen också “populära” leksaker av goda män!

Karneval
Alltmer påkostade parader i typisk brasiliansk samba atmosfär. Föreningar, sammanslutningar, sång och dansgrupper och orkestrar arbetar i månader på kostymer och handlingar. Flickor och kvinnor styrketränar i månader för att klara av att bära mätar höga, breda och tunga dräkter med fjäderplumer. Och detta … i timmar och hela tiden med ett leende! Det är en fråga om glamour och extravagans. Naturligtvis förekommer också teman runt aktuella frågor med humor och kreativitet. Detta firas i alla byer och större städer. Mycket berömda parader finns i Pego på norra Costa Blanca (nära Denia) och i Aguilas i södra delen av provinsen Murcia. Men paraderna i Torrevieja, Benidorm, Murica, Cartagena … är också mycket sevärda.

Semana Santa
Imponerande tysta processioner går under påskveckan (vecka före påsk) som skildrar Kristi lidande och uppståndelse. Påsken är den viktigaste religiösa högtid där traditionerna har lämnat outplånliga spår.

De “Pasos” (skulpturer) som transporteras under processionerna är enorma och tunga. Det finns de på 1500 kg, men det finns också de på 6000 kg. Dessa Pasos bärs därför i procession  i en viss rytm. Det är en ära för familjen att ha en “Nazareno” (de som bär Pasos) och som tillåts att gå längs Semana Santa. Även många botgörare i klänning med luva på huvudet går med där. Detta är de flesta spanjorers höjdpunkt på året! Under Semana Santa, finns processioner varje dag, men mest imponerande är de på skärtorsdag, långfredag och påskdagen. För spanjoren är detta något mycket speciellt. Många åker då tillbaka till sin födelseort eller stad. I vår mapp “känna Spanien … njuta Spanien” hittar du utförlig information om detta. I Torrevieja finns vackra processioner, men även i Orihuela (stad) och Murcia finns processioner av nationell kulturell betydelse. Palm Processionen i Elche (söndagen före påsk) är också av internationell betydelse. Tänk på att tusentals människor kommer för att se. Stolar finns att hyra längs hela paradvägen.

Ferias
Deltagare klädda i typiska Sevilla dräkter. Kvinnorna bär vackra flamenco klänningar och män vackra “trajes” (snäva byxor och jackor). Detta är också en sann matfest och många hästshower med dressyruppvisningar.

Moros y Cristianos
Firas till minne av förvisningen av morerna av de kristna i den 15: e – 16: e århundradet. Kung Boabdil var den sista moriska kung som avsattes i Granada. De kristna under inflytande av Catalicas Reyes (Fernando av Aragonien och Isabella av Kastilien) stödde deras kamp. Datumet för firandet beror på dagen för stadens skyddshelgon (som kan vara både vår och sommar).

Underbara parader med mycket fina kostymer. På eftermiddagen har du “mascletta”, öronbedövande knall fyrverkerier. Det kämpas mellan två klaner (kristna och muslimer) och naturligtvis avslutas det hela med imponerande parader med både kristna och morer som triumfer in i staden. Ibland har man stormning av “castillo” (slottet). I vissa städer kommer attackerna från havet! Dessa arrangemang bör du definitivt se. Så håll öga på evenemangskalendern. Mycket stora parader finns i Alcoy, Rojales, Callosa de Segura, Guardamar, Orihuela och Crevillente.

Romerias
Pilgrimsfärd med andalusiska skick och kostymer. “Jungfrun” (Magdalena) förs på lördagen efter  mässa bort från kyrkan i en procession med dekorerade kärror och vagnar i en pilgrimsfärd till en avskild plats (skog, strand, park ….). Där blir de i 2 dagar med böner (?) …. men också med fest. Söndag är det högmässa med vacker musik och sång. På kvällen kommer Jungfrun sedan tillbaka till huvudkyrkan .

Fiestas Patronales
Den årliga lokala festen med en hel rad av händelser och vackra parader (i nästan varje stad och by). Ibland upp till två veckor. Den sista dagen går hela familjen till det stora tältet på bytorget där några har med olika typer av tapas, andra skinka, vin och drycker, åter andra kommer med godis och alla delar på detta. Det finns alltid en “paella gigante” förberedd. Som ordspråket säger: en gigantisk paella för hela befolkningen … och hans besökare. Så … bara gå och delta i detta lokala evenemang! Den som vågar vinner?

Belenes / Julkrubbor
Från början av december skapas julkrubbor i många städer genom byggande av “Belenes”. Det är en traditionell del av julen i Spanien.  “Belenistas” är de konstnärer som är specialiserade på tillverkning av julfigurer och krubbor. Det är vackra miniatyr figurer och scener som skildrar hela bibliska berättelsen. “Belén” är uppkallad efter den spanska namnet för Betlehem. En vacker kombination!

Medeltidsmarknad
Roliga marknader med hantverkare (ibland 200 till 300 stånd !!!) i en medeltida och arabisk atmosfär med teaterföreställningar och andra uppträdanden som jonglörer, sångare, trollkarlar, musikaliska band med medeltida instrument, magiker, buktalare , styltakrobater, fågelutställning, riddarspel …. Alla slags handgjorda objekt bjuds ut till försäljning som smide, träslöjd, glas, konsthantverk, smycken, tvålar och parfymer, alla typer av örter och massor av gastronomiska erbjudanden. Så du kan köpa riktigt vackra saker. De hålls vanligtvis under vinterhalvåret.